Gå til hovedindhold

Inspiration

SUNDHEDSSTYRELSENS ANBEFALINGER OM FYSISK AKTIVITET

De fleste ved, at regelmæssig træning er godt for deres helbred, men hvordan og hvorfor er ikke lige så indlysende.

I juni 2023 opdaterede Sundhedsstyrelsen deres anbefalinger om fysisk aktivitet og stillesiddende tid. Anbefalingerne er nu, at du – hvis du er over 18 år – skal være let forpustet til forpustet mindst 30 min. om dagen. Derudover anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du styrker dine muskler to gange om ugen. 

Sundhedsstyrelsen

Men hvorfor skal du være aktiv 30 min. om dagen. Det skal du først og fremmest, fordi fysisk aktivitet fremmer både din mentale og fysiske sundhed og trivsel. Fysisk aktivitet forebygger udvikling af hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og en række kræftformer, samt psykisk sygdom som angst og depression. Derudover mindsker du tab af kognitivt funktionsniveau, samt risikoen for at udvikle overvægt, når du er fysisk aktiv. Fysisk aktivitet, som giver stærkere muskler og dermed også giver større muskelmasse og stærkere knogler, er vigtigt for, at kroppen kan fungere bedst muligt. (Kilde: Sundhedsstyrelsen)

Nogle mennesker opfatter udelukkende træning som et værktøj til at ændre deres fysiske udseende, og det kan føre til mangel på motivation og konsistens. Det er helt fint at have æstetiske mål, men det kan hjælpe dig med at bevare motivationen og aktiviteten – og på den måde høste helbredsfordelene ved at træne regelmæssigt – hvis du ser mere holistisk på din træning.

I denne artikel vil vi se på de mange forskellige måder, træning kan have en positiv påvirkning på dit helbred og velvære; både mentalt og fysisk. En hvilken som helst form for aktivitet, du kan tilføje (også selvom det bare er 10 minutter om dagen) vil være med til at forbedre dit helbred. Så start, hvor du kan, og læg ovenpå, hvor du kan.

 

SÅDAN STYRKER TRÆNING DIT HELBRED

Her får du nogle få af de mange utrolige fordele, du kan høste ved at føre en aktiv livsstil:

1. Forbedret hjerte-kar sundhed

Hjerte-kar-sygdomme er et stort problem verden over, og medfører ifølge Hjerteforeningen årligt omkring 12.000 dødsfald i Danmark alene. Regelmæssig træning kan hjælpe med at reducere din risiko for hjerte-kar-sygdomme på mange måder.

En af måderne er ved at forbedre musklernes evne til mere effektivt at filtrere ilt ud af blodet, så dit hjerte ikke behøver at arbejde lige så hårdt for at pumpe blod rundt i kroppen. Det kan sænke dit blodtryk. En anden måde er ved at styrke dit hjerte og forbedre dit blodomløb, der kan være med til at forebygge hjerteanfald og sygdomme som forhøjet kolesterol og koronaarteriesygdomme. Træning kan også forbedre din insulinfølsomhed, hvilket kan være med til at afhjælpe type 2-diabetes.

2. Stærkere muskler, knogler og led

Måske ved du godt, at træning kan opbygge større og stærkere muskler, men vidste du også, at træning styrker al vævet i din krop? Regelmæssig træning hjælper med at forbedre leddenes funktion og bevægelsesgrad, skaber stærke og fleksible muskler og forbedrer endda knogletætheden – hvilket alt sammen hjælper med at beskytte dig imod skader med alderen.

3. Vægt

Vægt (og BMI) er ikke alfa og omega, når det gælder sundhed, men de fleste mennesker er sundest, når de har en god muskelmasse og hverken for meget eller for lidt kropsfedt. Overvægt kan øge risikoen for en lang række sygdomme, såsom hjertesygdomme og slidgigt, og andre fysiske udfordringer som ledsmerter. Samtidig kan undervægt føre til problemer som knogleskørhed, fertilitetsudfordringer, fejlernæring og dårlig immunfunktion.

Træning (og ernæring) kan hjælpe dig med at styre vægten og forbedre din kropssammensætning, uanset om det handler om at opbygge muskler eller forbrændte fedt

4. Bedre humør og stresshåndtering

Træning er et fremragende redskab til at forbedre dit mentale velvære. Hver gang du træner, frigiver kroppen endorfiner. Det er de humørboostende stoffer, der også kaldes lykkehormoner. Kroppen frigiver endorfiner helt naturligt som modsvar til stress eller smerte for at afhjælpe disse symptomer og løfte humøret. De endorfiner, der frigives ved træning, har samme effekt. Det gør træning til en fremragende måde at afhjælpe stress eller dårligt humør. Du kan læse mere om, hvordan træning kan gavne dit mentale velvære her.

5. Forøget energi

Træning kan hjælpe med at øge dit energiniveau både på kort og lang sigt. Når du træner, frigiver kroppen endorfiner og øger gennemstrømningen af ilt og næringsstoffer til muskler og hjerne. Det kan have en gavnlig effekt på dit energiniveau, lige når du har trænet. På den lange bane hjælper træning med at øge den mængde energi, kroppen producerer, og forbedrer udholdenheden, så man bliver mindre udmattet af at udføre dagligdags opgaver. Du kan læse mere om, hvordan træning booster dit energiniveau her.

6. Bedre hjernefunktion

Der er lavet mange studier af sammenhængen mellem træning og de kognitive evner, og det er blevet påvist, at træning forbedrer hjernefunktionen, indlæringen, og hukommelsen. Det kan ske indirekte ved at reducere angst og stress og direkte ved at øge ilttilførslen til hjernen og ved at frigive hormonet irisin, der påvirker den del af hjernen, der kontrollerer indlæring. Hvis du føler dig ude af stand til at koncentrere dig eller tage imod information, kan et kort træningspas gøre underværker.

7. Bedre nattesøvn

Har du svært ved at sove? Træning kan hjælpe med at forbedre både mængden og kvaliteten af den søvn, du får, og endda afhjælpe søvnløshed. Der er utrolig mange fordele ved at sove godt; herunder mere energi, bedre koncentrationsevne, bedre balance mellem sult- og mæthedshormoner, mindre inflammation og bedre immunfunktion. Selv uden de andre sundhedsmæssige fordele ved træning kan forbedret søvn gøre en stor forskel på, hvordan du har det hver dag.

8. Bliv mere social

Ja, at være social er godt for dit helbred. Studier viser, at social isolation og ensomhed kan kædes sammen med en række fysiske og mentale sundhedsproblemer som depression, forhøjet blodtryk og hjertesygdom, især efterhånden som vi bliver ældre.

At holde sig i form er en fantastisk måde at booste ikke bare din fysiske sundhed, men også dit sociale liv. Uanset om du elsker at løbe, cirkeltræne, vandre, cykle eller forbedre din PR på vægtbænken, kan du finde et stærkt træningsfællesskab, du kan blive en del af. Hold er et godt sted at starte, og mange mennesker finder venskaber for livet gennem løbeklubber eller wellness-grupper. Hvis du føler dig ensom eller har svært ved at møde mennesker i et nyt område, eller hvis du bare gerne vil udvide din nuværende vennekreds, kan træningsgrupper være et godt sted at starte.

Det var bare nogle få af de mange fantastiske måder, regelmæssig træning gavner dit helbred på – vi kan også tilføje reduceret risiko for kræft, forbedret mobilitet og smidighed, et bedre sexliv og længere forventet levetid.

Vil du gerne komme i gang, men ved du ikke helt hvordan? Så kan du overveje at booke en time med en af vores dygtige personlige trænere, som kan hjælpe dig med at planlægge det perfekte træningsprogram til dine behov. Du kan også downloade vores PureGym-app, hvor du kan finde en række træningsprogrammer, du kan lave derhjemme eller i træningscentret.