Gå til hovedindhold

Inspiration

Din første gang i fitness? Sådan får du mere selvtillid

Lider du af træningsnerver? Her er de bedste råd til at slippe af med dem

Selvom vi elsker at komme i vores centre og at hjælpe vores medlemmer godt i gang med træningen, ved vi godt, at der er nogle, der bliver nervøse blot ved tanken om at træde ind i et fitnesscenter. Vi kalder fænomenet træningsnerver.

Vi vil gerne være med til at styrke folks selvtillid omkring det at gå i fitnesscenteret, så alle kan få mulighed for at nå deres sundheds- og fitnessmål.

Derfor sendte vi et spørgeskema ud til 6.500 nye medlemmer for at blive klogere på fænomenet. Vi spurgte dem blandt andet, hvad der gør dem selvsikre, og hvad der gør dem usikre, når de træner, for at finde frem til de bedste råd til at slippe af med træningsnerverne, uanset hvor meget du lider af dem.

Her er de fem ting, der gør os mest usikre, når vi starter i et fitnesscenter

  1. Bange for at blive til grin: 52% af de nye medlemmer var bekymrede for at gøre noget forkert, så de blev til grin i fitnesscenteret
  2. Jo flere andre, jo flere nerver: 47% svarede, at de bliver nervøse, hvis de træner sammen med mange andre
  3. Hvad tænker de andre? 41% af de nye medlemmer svarede, at de føler sig usikre i forhold til de andre medlemmer i fitnesscenteret
  4. Bange for at være dårlig til det: 40% svarede, at de er bekymrede for, om andre synes, at de er dårlige til at træne
  5. Bange for ikke at passe ind: 40% af de nye medlemmer svarede, at de er bekymrede for, om de ikke passer ind i fitnesscenteret

Her er de fem ting, der hjælper os mest med at føle os mere selvsikre i et fitnesscenter

Vores spørgeundersøgelse afdækkede også hvilke ting, der får både nye og erfarne medlemmer i fitnesscentret til at føle sig mere selvsikre, når de træner, så de kan lægge træningsnerverne bag sig.

  1. Bevæger sig hjemmevant: 70% svarede, at de følte sig mere selvsikre, når de havde let ved at finde omklædningsrummet
  2. Rette udstyr på rette sted: 53% synes, at det hjalp, når de havde let ved at finde det udstyr, de skulle bruge i træningscentret
  3. Undgå travle periode: 53% svarede, at de føler sig bedre tilpas, når der ikke er så mange i centeret.
  4. Tjek på øvelserne: 39% svarede, at det gjorde dem mere selvsikre, når de vidste, hvordan de skulle træne
  5. Styr på værktøjet: 34% oplever et selvtillidsboost, når de ved, hvilket udstyr de skal bruge til deres træning

Svarene viser, at jo bedre vi kender fitnesscenteret, træningsudstyret og øvelserne, jo mindre bliver træningsnerverne. 

Lidt over halvdelen svarede, at du følte sig mere sikre, når der ikke var så mange i fitnesscenteret. Derfor har vi undersøgt, hvornår der er mest travlt, og hvornår der er mest stille i vores træningscentre. Når man ser bort fra helligdage, er mandage de travleste dage, så prøv at undgå dem, mens du stadig er ved at blive tryg ved træningscenteret, maskinerne og øvelserne i dit træningsprogram. Hvis du kan, så undgå at træne mellem kl. 17:00 og 19:00, men prøv i stedet om du kan gå i fitnesscenteret mellem kl. 07:00 og 08:00 eller kl. 21:00 og 23:00. Du kan også altid se, hvor travlt der er i dit træningscenter på vores app . Her kan du se, hvor mange der er i centeret lige nu, så du kan planlægge din træning uden om myldretiden. Du skal bare scrolle ned til find center & centerinformation i appen, og så finde det center, du vil have oplysninger om.

Afsæt god tid til de første træninger. Spørg enten personalet eller de andre medlemmer om, hvordan maskinerne bruges. - jesper

Den personlige træners bedste råd til at give slip på træningsnerverne

Vi spurgte også Mikkel Benzon, som er vores personlig træner, om hans bedste råd til at styrke selvtilliden i fitnesscenteret:

Lær fitnesscentret at kende, før du starter 

Uanset om du er nybegynder i et træningscenter, eller om du har godt styr på din træning, men skal starte i et nyt center, kan det føles afskrækkende ikke at vide, hvor noget af udstyret er. Hvert center er indrettet forskelligt og har forskelligt udstyr. Det kan være med til at afhjælpe træningsnerverne, hvis du tager en rundtur i centeret, inden du starter. Det kan enten være sammen med en instruktør eller bare for dig selv. Når du ved, hvor alting er - lige fra omklædningsrummet og vandpost til alt det udstyr, du skal bruge - kommer du heller ikke til at bruge lige så lang tid i centeret, når du skal træne. Det kan også være med til, at du rent faktisk får trænet.

Kast dig ud i det. Prøv det. Kig på, hvordan folk gør. Observér lidt, bliv inspireret og spørg. Jeg har ikke oplevet nogen, der ikke har været venlige og hjælpsomme. - Phillip

Overvej, om du skal have hjælp til at komme i gang 

Det er en udbredt tankegang, at man starter på egen hånd, når man melder sig ind i et fitnesscenter. Sådan tænker langt de fleste, når de skal i gang med at træne i et fitnesscenter. Men hvorfor er det egentlig sådan? Hvis vi udfordrer den tanke lidt, kunne man spørge sig selv: ”hvis jeg skulle starte til indsæt en hvilken som helst anden sportsgren, ville jeg så søge hjælp til at komme ordentligt i gang?”
De fleste ville formentlig svare ja. Men hvorfor er det så ikke tilfældet, når man starter med at træne i fitnesscenteret?

Har du brug for hjælp til at komme i gang? Du kan booke en uforpligtende samtale med en af vores mange personlige trænere her, så kan i sammen finde ud af, hvad dit behov er for at komme i gang med træningen korrekt og selvsikkert. 

Sæt barren latterligt lavt

Når man skal i gang med noget nyt, som ikke er noget, man er vant til, så kan det generelt være en rigtig god idé at sætte barren lavt – også lavere end man i første omgang lige regner med, man skal. Der er ingen, som siger, at man skal kunne gebærde sig overalt i fitnesscenteret med det samme. Kan man i stedet acceptere, at man er ny til det med at være i et fitnesscenter, så er man kommet langt. 


Måske du skulle spørge dig selv, om du måske kunne komme op i fitnesscenteret de første par gange uden nødvendigvis at træne. Du har allerede fået succes idet, du træder ind gennem døren. Du har allerede fået succes anden gang, når du træder ud fra omklædningsrummet. Tredje gang går du en tur i centeret og får fyldt drikkedunken op ved vandautomaten og lærer lige centeret at kende. Du plukker de laveste frugter først og husker at give dig selv et klap på skulderen hver gang.

 
Det kan være, du de første gange, du er i centeret, blot skal tænke over, hvordan du gør oplevelsen mest behagelig for dig selv. Tænk væk fra træningen, men i at gøre det behageligt for dig selv. Det gør ikke noget, hvis du kommer op i centeret de første par gange uden at træne særlig meget. Det kan være, du stiller dig på løbebåndet med en god lydbog i ørerne og går i et stille og roligt tempo, mens du observerer, hvad og hvordan andre gør tingene. Det ville være en rigtig fin start. Og når du så står der på løbebåndet eller sidder på træningsmåtten og strækker ud, så kig på de andre for at lære af, hvordan de gør tingene. Måske der er en, der sætter sig på en maskine, som du ikke anede, hvordan virkede. Men så ved du det til næste gang, og så kan du sætte dig på maskinen og lave den øvelse. 

Folk er optaget af dem selv

Og når du så alligevel er i gang med at observere, hvordan andre mennesker laver øvelserne – så læg også mærke til, hvor optagede folk er af dem selv og deres egen træning. Læg mærke til, hvor lidt de kigger på andre og ryster på hovedet. For fakta er, at det sker stort set aldrig. Folk har nok i dem selv, og de har rigeligt i blot at holde styr på dem selv og deres træning. 

Sæt et klart mål

Tænk på, hvorfor du gerne vil begynde at træne. Det skulle gerne være mere end bare ’jeg vil gerne tabe mig’, ’jeg vil gerne være mere fit’ eller ’jeg vil gerne have større muskler’. Vær præcis og gå i dybden. At kende årsagen til, at du vil træne, kan hjælpe dig med at få startet i fitnesscenteret og at blive ved med at træne. Din motivation kan gå op og ned, så det er vigtigt at have en krystalklar grund til at blive ved, som kan holde dig på sporet og hjælpe dig forbi dine indledende træningsnerver.

Har du brug for hjælp til at sætte et klart mål for dig selv? Så kan du tage fat i en af vores personlige trænere her og booke en uforpligtende samtale. Den personlige træner kan også hjælpe dig med at holde fast i træningen og blive din faste træningsmakker.

32% af dem, der svarede, at de havde haft en god første træning, følte sig slet ikke selvsikre inden træningen 

Tag noget behageligt tøj på

Du skal ikke tro på alt, hvad du ser på de sociale medier. Hvis tanken om at vise dig offentligt i sports-bh, de mindste og strammeste shorts, får dig til at føle dig utilpas, så er du ikke alene. Du behøver ikke at have noget bestemt tøj på for at passe ind i dit fitnesscenter. Hvis du har det bedst i løst tøj, så er det det, du skal tage på! Og hvis du har det bedst i sports-bh og stramme shorts, så slå dig løs. Uanset hvad du tager på, så sørg for du kan bevæge dig ubesværet i det. Du har ikke lyst til hele tiden at skulle justere dit tøj, fordi det ikke sidder behageligt.

Selvom det kan føles, som om andre kigger, gør de det ikke - det foregår kun i ens hoved. - freja

Husk, det er normalt at svede

Svedpletter og blussende ansigter er en naturlig del af træningsmiljøet. Det er er meget få mennesker, der ser yndige ud, når de træner. Så du skal endelig ikke føle, at du skal undskylde for at svede eller blive rød i hovedet. Det er bare sådan, din krop gør for, at du kan blive ved med at træne!

Hvis det er noget, der bekymrer dig, så tag et håndklæde med ind, som du kan bruge til at tørre dig selv og dit udstyr af med efter behov. Du finder også papirhåndklæder og sprit i alle vores træningscentre, så du kan tørre udstyret af før og efter brug.

Husk på, at mennesker findes i alle størrelser og former - der er både plads til dig og til mig. - tine

Undgå myldretiden

Alle fitnesscentre har deres myldretider og deres mere rolige stunder. Det kan godt føles mindre afskrækkende at gå ned at træne, når der er mere ro på i fitnesscenteret. Spørg de personlige trænere, hvad deres erfaringer er, eller tjek dit center i appen. Den bliver hele tiden opdateret med info om, hvor mange der træner lige nu, så hvis du følger dit center, kan du hurtigt lære dets rytme at kende. Så ved du, hvornår det er mest roligt at træne.

Følg et program

Det kan hjælpe dig til at føle dig meget mere selvsikker, hvis du har et program, du følger, hver gang du er i fitnesscentret. Find program her.

Prøv bare at forestille dig, hvis du ikke har. Så står du måske i centeret og prøver at planlægge din træningssession ud fra hvilket udstyr, der er ledigt. Du får øje på en ledig maskine, du gerne vil bruge, men på vejen derover er der en, der kommer dig i forkøbet. Nu står du midt i centeret og aner ikke, hvad du skal gøre, mens du er sikker på at alle de andre kan se, hvor meget du krymper dig.

Så er det meget bedre at have et program, hvor du bare kan gå videre til en anden øvelse, indtil maskinen er ledig igen.

38% af de nye medlemmer, der følte sig usikre i fitnesscenteret vidste ikke, hvilket udstyr de skulle bruge til deres træning

Følg dit eget tempo

Lige når du starter, kan det godt føles, som om alle de andre ved, hvad de laver, og at du ikke ved det, og at de holder øje med, om du kvajer dig. Men de fleste andre i fitnesscenteret er der kun for at koncentrere sig om sig selv og deres egen udvikling og ikke om, hvad alle mulige andre laver.

Husk, træning er noget, man skal lære for at blive bedre til det, og at alle de andre i fitnesscenteret også var begyndere en gang. Lad være med at sammenligne starten på din rejse med midten af en andens. Det er helt okay at være nybegynder!

Du skal ikke være bekymret over, om du ikke er veltrænet nok til at komme i fitnesscenteret eller til holdtræning. Alle skal starte et sted, og det er helt okay, hvis du ikke kan holde det samme tempo eller løfte de samme kilo som andre kan. Lad din krop sætte dit tempo for dig, og fokusér på at forbedre din styrke og kondition en dag ad gangen.

Jeg vil anbefale andre at tage en veninde, en kæreste eller kammerat under armen og komme afsted. Det gør det helt klart meget sjovere og trygt at træne, når man skal træne sammen. - Line

Sådan kommer du over dine træningsnerver

Til syvende og sidst er det vigtigste at finde ud af, hvad der virker for dig og hjælper dig mest, når du begynder at træne. Alle de måder, vi har nævnt, er værd at prøve for at se, hvad der får dig til at føle dig bedst tilpas, når du træner. Den gode nyhed er, at træningsnerverne bliver mindre, jo flere gange du kommer afsted. 45% af deltagerne i vores spørgeskemaundersøgelse svarede, at de følte sig mere selvsikre i træningscenteret allerede efter første gang!

Uanset om det er et træningsprogram med detaljerede øvelser, en personlig træner eller at undgå myldretiderne – så håber vi, at du finder den bedste måde til at få mest muligt ud af din træning. Uanset, hvad der virker bedst for dig, er vi klar til at hjælpe dig på hvert skridt af vejen. Vores team er altid klar til at hjælpe, og du kan også bruge app’en til at finde mere information. Du kan endda finde masser af gratis træningsprogrammer til at få dig i gang. Det er fedt at komme til træning, og vi glæder os til at byde dig velkommen snart.

Inspiration til din første tid i fitnesscenteret

Vi har en masse artikler med inspiration til, hvad du kan lave i vores centre – også når du skal derned første gang. Her er et udvalg af artiklerne. Du kan finde alle vores inspirationsartikler her.

Udforsk vores holdunivers

En anden god måde at komme i gang med træningen er vores hold. Vi har mange forskellige hold, så der er til enhver smag. Det gode ved hold er også, at det er form for en aftale, man har, og det gør det nemmere at komme afsted. 

Find alle vores hold her.

Du kan finde endnu mere inspiration, oplevelser gode råd fra medlemmer og ansatte til din første gang i fitnesscenteret på denne side