Gå til hovedindhold

Inspiration

FOR TRÆT TIL AT TRÆNE? SÅDAN FÅR DU ENERGI TIL AT KOMME AFSTED

Vil du gerne i form, men oplever du ofte, at du ikke har energien til at komme ned at træne? Når du føler dig træt og drænet, er det sidste, du har lyst til at gøre, nok at bruge kostbar energi på at gå i træningscentret. Hvis det bare er af og til, du ikke føler dig helt på, kan det være en god idé at tage en hviledag for at lade kroppen restituere. Men hvis du har flere øv-dage end gode dage, kan det være et tegn på, at du bliver nødt til at foretage nogle livsstilsændringer for at få boostet din energi, så du kan få trænet.

Her får du nogle tips til, hvordan du kan finde energien til at komme ned at træne.

Du ved sikkert allerede, at træning er godt for både dit mentale og dit fysiske velvære, men vidste du også, at træning booster dit energiniveau både på kort og lang sigt?
 

SÅDAN GIVER TRÆNING MERE ENERGI PÅ KORT SIGT

Rent logisk skulle man tro, at du bliver drænet for energi, når du træner. Og det er meget normalt at være udmattet efter træning, men træning kan godt være med til at give dig mere energi på kort sigt. Der er to hovedårsager til, at træning giver dig mere energi på kort sigt:

  • Endorfiner
  • Øget blodomløb 

Når du træner, producerer kroppen endorfiner, der er kendt som naturens egne humørbomber. De kan formindske stress og ubehag, og forbedre humøret og velvære, hvilket alt sammen kan være med til at booste dit energiniveau.

Træning øger også blodomløbet i kroppen, så der bliver transporteret mere ilt og flere næringsstoffer til muskler og hjerne, hvor de bliver omdannet til energi.

 

SÅDAN GIVER TRÆNING MERE ENERGI PÅ LANG SIGT

Når du træner regelmæssigt, kan det gavne dit energiniveau meget på flere forskellige måder. Træning styrker også vores kredsløb og udholdenhed, så vores daglige gøremål ikke så let udmatter os. Og træning kan også være med til at forbedre din søvn, så du føler dig mindre træt i løbet af dagen.

 

SÅDAN FÅR DU ENERGI TIL AT TRÆNE

Før du opnår et energiboost ved at træne, er du nødt til at have energi til at træne. Her får du nogle praktiske tips til, hvordan du kan få energi til at komme ned i træningscentret. 

 

1. Sørg for at få nok at spise og drikke

Det er, som man siger: Mad er brændstof – uden tilstrækkelig næring har du ikke nok brændstof til at bevæge kroppen.

Sørg for, at du har spist tilstrækkeligt med ordentlig mad i løbet af dagen, inden du skal træne. Hvis du skal træne 2-3 timer efter et stort måltid, burde det være nok til at holde dig i gang. Hvis du regner med at træne længere tid efter, skal du sørge for at spise et let mellemmåltid en halv til en hel time før. 

Det bedste mellemmåltid, når det gælder energi, skal have et højt indhold af kulhydrater og også lidt protein. Kulhydrater er kroppens foretrukne energikilde til træning, og protein hjælper med at reparere og opbygge musklerne. En banan og græsk yoghurt eller skyr, æg på ristet brød, eller morgenmadsprodukter med lavt fedtindhold og mælk er nogle glimrende muligheder, men du kan også selv finde dine egne kombinationer.

At spise før træning giver dig et energiboost, men det er også vigtigt at sørge for, at du spiser nok nærende mad og drikker vand i løbet af dagen. Et af de første tegn på dehydrering er træthed, så hvis du ikke drikker vand nok, risikerer du, at du føler dig drænet for energi, uanset hvad du spiser. Et for stort kalorieunderskud kan også medføre et lavt energiniveau, så sørg for at du ikke spiser alt for lidt. Selvom det kan føles selvmodsigende at øge dit mad-indtag for at kunne træne, især hvis du arbejder på et vægttab, så er det bedre at have energi nok til at træne. På den måde forbedrer du nemlig dit energiniveau og dit helbred, samtidig med du forbrænder kalorier.


2. Få styr på din søvnrytme

Når det handler om godt helbred og god energi, er det svært at overvurdere, hvor vigtig din søvn er. Når vi sover, bruger kroppen mindre energi – så jo mere vi er vågne, jo mere energi har vi brug for. Det er også, imens vi sover, at vores kroppe heler og kommer sig over stress, træning og meget mere – uden søvn får vi ikke den restitution, vi har brug for.

Planlæg og overhold din søvnrytme, så du får nok søvn (omkring 6-8 timer), før du skal op igen. 
 

3. Drik en kop kaffe

Hvis du foretrækker at træne om morgenen, kan det være et godt energiboost at få lidt koffein 45-60 minutter før. Du kan finde masser af pre-workout produkter og energidrikke i træningscentret, men en kop kaffe fungerer lige så godt. 

Hvis du følger dette råd, er det vigtigt at huske ikke at lade koffein være det eneste, du bruger til at booste dit energiniveau – det er stadig vigtigt at sørge for at få nok mad og søvn!

Du bør også undgå at indtage koffein om eftermiddagen, da det kan påvirke din søvn, så du føler dig mere træt dagen efter.
 

4. Find et træningstidspunkt, der passer dig

Uanset hvor hårdt, de prøver, er der bare nogle mennesker, der ikke egner sig til at træne om morgenen, og nogle, der aldrig har energi nok til at træne efter arbejde.

I stedet for at modarbejde din krop, er det bedre at finde den tid på dagen, hvor du føler dig mest frisk og energisk og så lægge din træning der. For eksempel kunne du spørge dig selv, om du måske kunne få trænet tidligere på dagen, i stedet for at kæmpe med at få energi til at træne efter arbejde. Måske kan du pakke dine ting aftenen før, og så nå et kort træningspas før arbejde? Eller måske kan du nå en omgang HIIT i frokostpausen?

De fleste PureGym-centre har åbent fra 05:00 til 00:00, så du kan planlægge så fleksibelt som muligt.
 

5. Træn med en makker

Når du er drænet for energi, bliver det næsten umuligt at motivere dig selv – så selvom du faktisk kommer ned i træningscentret, er det ikke sikkert, at du får et særlig godt træningspas. Når du træner med en makker, får du motivation udefra. Det kan løfte dit humør, og det kan igen være med til at give dig energien til at gennemføre et godt træningspas.

Hvis der er dage, hvor du allerede ved, at du kommer til at mangle energi, hvorfor så ikke planlægge at træne med en ven der? Med vores app kan du tilføje dine buddies.


6. Book en holdtræningstime

At booke en holdtræningstime er en alletiders måde at sørge for, at du får trænet den dag, også selvom du virkelig ikke gider. Det er meget sværere at droppe et træningspas, når du har noget konkret i kalenderen – så kan du ikke bare blive ved at udskyde det, indtil det er for sent. Og så giver det rigtig meget energi at være en del af en gruppe, omgivet af andres energi og med en instruktør og musik som ekstra motivation. 


7. Skru op for musikken

At lytte til glad og energisk musik kan rent faktisk give dig et energiboost og hjælpe dig med at opnå mere, når du træner. Vælg nogle sange, der giver dig energi, og som har en god rytme, og fokusér så på, hvordan musikken får dig til at føle. Taktikken virker ikke, hvis du bare stener over musikken og tænker på, hvor træt du er.


8. Planlæg kortere træningspas

Det behøver ikke tage en hel time eller mere, hver gang du træner. 20 minutter kan være rigeligt til at booste dit humør (og få alle de gavnlige helbredseffekter). Hvorfor ikke planlægge nogle kortere træningspas, du kan falde tilbage på, når du føler dig udmattet? HIT-programmer er en fantastisk metode til at forbedre din kondition, forbrænde kalorier og få gang i blodomløbet. Du kan også prøve et lavintenst kropsvægt-træningsprogram.
 

Disse tips kan forhåbentlig give dig den energi, du har brug for, til at komme ned i træningscentret, så du kan få mere energi af din træning. Hvis du har brug for mere inspiration, har vi flere forskellige online træningsprogrammer eller downloade vores PureGym-app.

Er du klar til at komme afsted? Så find dit nærmeste PureGym-center her.