Gå til hovedindhold

Inspiration

Træning der styrker dit mentale velvære

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du i gennemsnit er fysisk aktiv i mindst 30 minutter om dagen, så får du mere energi, bliver mere social og får færre smerter. Og vigtigst af alt, så forbedrer træningen dit følelsesmæssige velvære – ja, træning kan endda være med til at bekæmpe symptomer på depression.

Men hvilke former for træning er så bedst for dit mentale velvære? Først og fremmest er det vigtigt at huske, at den type træning, der får dig til at føle dig bedst tilpas, er den type træning, du nyder mest. At bevæge dig på en måde, du godt kan lide, er nøglen til at gøre din træning til en positiv oplevelse, du kan holde fast i på den lange bane. Så uanset om du foretrækker at tage i fitnesscentret og give den gas eller at danse rundt i dit køkken, er det vigtigste at finde det, der virker bedst for dig, og som får dig i gang med at røre dig på en måde, der gør dig glad.

Er du ikke sikker på, hvad du skal starte med? Så kan du læse vores bud på træningsmetoder, der få dig godt humør.

1. Gå en tur

At gå en tur virker måske som en ret kedsommelig måde at holde sig sund på, men en af de store fordele ved at gå er, at det er gratis, det er forholdsvis blidt ved led og knogler, og det får dig ud i den friske luft. At gå en tur kan medvirke til at sænke dit stress-niveau og hjælpe dig med følelsesmæssige udfordringer som angst og depression. Bare en kort gåtur på et kvarter kan være nok til at få klaret tankerne.

Det er vigtigt at huske, at du ikke behøver at træne i en hel time ad gangen, eller at kaste dig over noget vildt udfordrende, før det har en gavnlig effekt på dit velbefindende. Du kan sagtens opdele din træning i mindre bidder i løbet af dagen, hvis det er nemmere at overskue, eller det bare passer dig bedre.

En anden god ting ved at gå en tur er, at du kan øge intensiteten, som det passer dig. Hvis motion er helt nyt for dig, eller hvis din fysik er begrænset, kan du lægge blødt ud med en rolig gåtur. Efterhånden som du vænner dig til det, kan du sætte tempoet op til raskere ture, eller du kan finde nogle ruter med stigninger på, der øger udfordringen. På den måde får du alle de psykologiske fordele, samtidig med at du flytter din krop til et bedre konditionsniveau.

2. Yoga

Yoga udspringer af et spirituelt tankesæt og er med sine tætte bånd til meditation og åndedrætsøvelser stadig billedet på afspænding og ro. Den gavnlige effekt af yoga har gjort den til et anset værktøj i psykoterapien. Man mener, at yoga kan øge ens kropsbevidsthed, mindske stress og afhjælpe muskelspændinger. Og så kan det også være en beroligende øvelse, der lader dig fokusere fuldstændigt på dig selv og din krop. Det kan være med til at forklare, hvorfor så mange mennesker regelmæssigt dyrker yogaens gavnlige effekt på deres mentale velvære.

Det er blevet påvist, at regelmæssig yoga både kan sænke pulsen, åndedrætshastigheden, blodtrykket og hjerteoutputtet, samtidig med at yogaen øger udskillelsen af serotonin i hjernen. På den måde kan yoga faktisk være med til at lette symptomerne på depression og dæmpe angst.

Det er også vigtigt at huske, at der findes mange forskellige typer af yoga. Faktisk kan du vælge mellem alt fra rent beroligende, meditative yogasessioner til mere fysisk krævende udgaver. Du kan altså prøve flere forskellige varianter, indtil du finder den type, der passer perfekt til dine behov. Du kan læse mere om yogaens mange gavnlige effekter i vores guide. Du kan også prøve yoga hjemme i stuen med vores online hold.

3. Høj-intens træning (HIT) 

Hvis du vil prøve en træningsmetode, der udfordrer dig, men samtidig giver dit mentale velvære et boost, så kan HIT eller cirkeltræning måske være noget for dig. Det er en fantastisk måde at få pulsen i vejret på, der ofte kun kræver lidt eller slet intet udstyr, og som kan gennemføres på kort tid.

4. Løb 

Løb bliver ofte fremhævet som en træningsform, der er god til at kombinere fysisk træning med mentalt velvære. Ligesom med gåture kan løb være helt gratis, det foregår ude i den friske luft, og så har løb også den fordel, at det er en aktivitet, du nemt kan overføre til træningscentret ved at hoppe på et løbebånd.

Når du løber, frigiver kroppen endorfiner, der løfter dit humør, og sammen med den optur mange oplever efter en løbetur, kan det føre til øget velvære og sågar let eufori. Løbere oplever også tit, at deres træning afhjælper stress og giver bedre søvn. Det er to ting, som virkelig kan gøre noget godt for dit mentale velvære, og som også afhjælper angst og bekæmper depression. 

5. Styrketræning

Styrketræning er alle slags øvelser, hvor du skubber eller trækker imod en eller anden form for modstand. Det kan fx være håndvægte, vægtmaskiner eller din egen kropsvægt. Formålet med styrketræning er at blive stærkere eller opbygge muskler, og det kan igen have mange positive virkninger på din krop, lige fra stærkere knogler til generelt forbedret funktion i hverdagslivet.

Men fordelene stopper ikke der. Styrketræning kan nemlig have en positiv effekt på din mentale sundhed på flere forskellige måder. De påviste fordele inkluderer bl.a.: forbedret hukommelse, dæmpet angst, bedre søvn og forbedret opmærksomhed. Og så er der også en mulighed for, at muskeltræning bekæmper depression og kronisk træthed.

Oven i alt det andet er styrketræning også en glimrende måde at booste dit selvværd og din selvtillid, to faktorer som i høj grad er forbundet med godt fysisk og mentalt velvære. Når du arbejder på at blive stærkere, kan det være virkeligt opmuntrende at sætte en ny personlig rekord. Hvis du ikke er sikker på, hvordan du skal komme i gang med muskeltræning, kan du bare spørge en af vores personlige trænere i dit træningscenter. De vil meget gerne hjælpe dig i gang med gode råd og vejledning.  Start med at booke en uforpligtende samtale med en personlig træner

6.  Boksning og kampsport

Alle, der har prøvet boksning – eller andre former for kampsportstræning– ved, at det ikke bare er en rigtig god måde at få sved på panden på, det er også en fantastisk måde at få lukket nogle frustrationer ud. Intensiteten i træningen udløser en god mængde endorfiner, samtidig med at slagene og sparkene er ideelle til at bekæmpe stress og en glimrende måde at slippe af med nogle indestængte aggressioner.

Boksning og kampsport kan hjælpe dig til bedre selvværd og selvtillid, fordi du bliver stærkere, du kommer i bedre form, og du kan se, at du bliver bedre og bedre til det. Og så kan du lære en masse om selvbeherskelse, fokus og mod, som alt sammen er utrolig værdifuldt, når det gælder om at booste dit følelsesmæssige velvære.

Hvis du er interesseret i at starte eller komme endnu længere på din fitnessrejse, så kan du finde inspiration hos nogle af vores medlemmer og vores inspirations-univers. Flere af dem har brugt træning til at forbedre deres eget mentale velvære. Her kan du også finde mere information, inspiration, træningsforslag og gode råd, der kan hjælpe dig på din rejse mod større velvære.

Det her var bare nogle forslag, du måske kan have glæde af. Nogle foretrækker at træne med lav intensitet, andre med høj intensitet. Nogle foretrækker konditionstræning, mens andre bedre kan lide at løfte vægte. Den bedste træning er den, du nyder, og som opfylder dine behov og dine mål, og som får dig til at føle dig godt tilpas. Den bedste træning er den, du får gjort.

Rådgivning og støtte

Du må aldrig glemme, at det er helt okay, hvis du ikke føler dig okay. Du er ikke alene. Det siges, at 1 ud af 4 personer oplever mentale udfordringer hvert år. Hvis du oplever udfordringer med dit mentale helbred, er det vigtigt, at du taler med et familiemedlem, en ven eller en læge, du kan stole på, og at du får hjælp. Der findes også flere organisationer, som SIND, der står klar til at hjælpe med information og støtte.