Gå til hovedindhold

Inspiration

SÅDAN HOLDER DU DIG MOTIVERET TIL AT TRÆNE VINTEREN IGENNEM

Hvis de korte dage og mørke aftener går hårdt ud over dine gode træningsvaner, er du ikke alene. Når vi stiller urene tilbage til vintertid, får vi meget mindre dagslys, og det dagslys, vi får, bliver mere og mere gråt. Så kan det være fristende at bytte træningscentret ud med en rolig aften foran fjernsynet. 

Men selvom det ikke har den store negative effekt at skippe træningen en gang i mellem, er træning faktisk en helt central måde at pleje dit fysiske og mentale velvære på, og få dig glad igennem vintermåderne.

Vi ved godt, at tanken om at træne i mørke og regn ikke er helt så tillokkende som dine sommertræningspas i solskin, så her får du de bedste tip til at bevare motivationen vinteren over fra vores personlige trænere.
 

HVORFOR ER DET SÅ HÅRDT AT TRÆNE OM VINTEREN?

Det er ikke bare tanken om at træne om vinteren, der føles anstrengende. Træningen i sig selv er hårdere i det kolde og fugtige vejr. Så selv når du får kæmpet dig uden for, for at træne, kan det føles som om, dine træningspas er hårdere, end de plejer. De lavere temperaturer betyder, at der skal mere energi til at varme muskler og led ordentligt op, og kroppen skal arbejde hårdere for at holde varmen, imens du træner. Og når du bruger meget mere energi på at holde dig varm, kan du hurtigt opleve, at du har mindre energi til dine øvelser. Selvom det føles som en anstrengelse, er det vigtigt ikke at springe opvarmningen over.

Når du skal bruge ekstra energi på at holde dig varm til de kolde træningspas, er det en god idé at være opmærksom på dit næringsindtag, og at sørge for at du bliver tanket ordentligt op før og efter et træningspas. 

Vinterdagene gør det ikke bare fysisk hårdere at træne, de kan også udgøre en mental barriere. De mørke morgener og aftener kan gøre, at vi føler os mere søvnige og sløve, og det kolde vejr gør tanken om at forlade hjemmet for at træne meget lidt fristende. Og selvom man har de bedste intentioner, kan årstidens forandring føre til, at mange oplever, at de har mindre energi og er mindre motiverede, og det kan endda føre til sæsonafhængige stemningsforstyrrelser – eller en vinterdepression, som de også kaldes.

Heldigvis kan det at træne være med til at bekæmpe vintertristessen ved at booste dit energiniveau og pumpe endorfiner ud i kroppen. For at opnå den effekt, skal du bare ud at røre dig – men da det kan være lettere sagt end gjort, får du her nogle af vores bedste råd og tip til at komme i gang.

 

1. Hav en plan

Hvis du er en af dem, der bare går ned i træningscentret og improviserer uden nogen plan, kan du være i større risiko for at miste interessen og motivationen, fordi du ikke opnår nogen resultater. Giv dig selv det bedste udgangspunkt for at lykkes med en overskuelig plan, der sender dig godt afsted mod dine mål, det vil hjælpe dig med at bevare motivationen.

 

2. Find en træningsmakker

At gå i træningscentret alene kan være hårdt, og om vinteren bliver det endnu hårdere, fordi vi egentlig hellere vil blive hjemme. Men ved at finde en træningsmakker bliver du mere forpligtet til at komme afsted. Det kan hjælpe lidt på dine vinterblues at være sammen med en ven, og så er I både varme og tørre imens I hænger ud sammen.
Vidste du, at du kan tilføje dine træningsbuddies i vores app?

 

3. Hold dig til dine vaner og rutiner

Uanset om det er sommer eller vinter, er det altid værd at huske, at det kan gå op og ned med motivationen. Vi kan ikke altid regne med den. Men hvis du skaber vaner og udvikler disciplin, kan det hjælpe med at holde dig i gang og med at holde dig på rette spor, så du får gjort de ting, der skal gøres fra dag til dag.

 

4. Sæt mål, der handler om andet end æstetik

Der er overhovedet ikke noget i vejen med at have æstetiske mål for din træning. Men hvis du udelukkende fokuserer på dem, risikerer du at ende med at føle dig nedslået og demotiveret, da den slags fremgang tit kan være både langsom og svær at få øje på. 

Udover dine æstetiske mål for din fysik, er det en god idé at sætte dig nogle SMART-mål for din træning. Men hvad er SMART-mål? Det er mål, der er Specifikke, Målbare, Attraktive, Realistiske og Tidsafgrænsede.  Det vil gøre det nemmere for dig at sætte mål, du kan nå, og det øger chancerne for langsigtede gevinster og holder dig motiveret.

Et SMART-mål kan f.eks. være 5 push ups på tæerne inden jul, øge din dødløft med 15 kg eller kunne løbe et halvmaraton til sommer. 

 

5. Gå ikke ned på udstyr

At have det rigtige udstyr er en anden genvej til at holde fast i din vintertræning. Det er ikke, fordi det ikke er sikkert at træne om vinteren, men det kræver det rigtige udstyr. Klæd dig på med nok lag, husk en vandtæt jakke, når det regner, få et par sko med skridsikre såler (især hvis du træner udendørs), og glem ikke at holde hovedet og hænderne varme – hue og vanter kan være en god idé.

 

6. Track din ernæring

Et andet godt råd er at sætte nogle ernæringsmål. Det kan f.eks. være en god idé at holde øje med dit madindtag hen over julen, hvor de fleste nyder bordets glæder lidt ekstra, hvis du ikke ønsker at øge din vægt. Men selvom det er vigtigt at være opmærksom på sin kost, er det også vigtigt at huske at være god mod sig selv undervejs. Hvis tanken om at træne hele vinteren for at holde dig i kaloriunderskud virker afskrækkende på dig, så prøv at sænke dine mål for fedtforbrænding og overvej alternative indsatsområder, såsom livsstil eller ernæring i stedet for kun træning. På den måde føler du dig ikke så presset til at træne, men du kan stadig arbejde på dine sundheds- og fitness-mål og på den måde bevare motivationen.

 

7. Sæt din NEAT i vejret

En af de mest undervurderede metoder til at holde sig i form og holde de ekstra kilo på afstand er ved at sætte din NEAT i vejret. NEAT står for Non-Exercise Activity Thermogenesis, og det er et mål for alt det, vi gør, der ikke kan betragtes som planlagt træning – f.eks. at tage trapperne, gøre rent, eller at stå af bussen et stop før og gå i stedet. At øge din NEAT kan hjælpe dig med at holde kursen mod dine mål, selv på de dage, hvor du ikke orker at træne. 

 

8. Gå en tur, mens solen skinner

Selvom vintervejret i Danmark kan være en prøvelse, slipper der stadig lidt sollys igennem. At gå en tur, mens solen skinner for at booste dit D-vitamin-niveau, kan hjælpe dig med at holde energien oppe i løbet af dagen, og det hjælper også med at regulere din døgnrytme, så du sover bedre.

Vintersæsonen kan gøre det til en større udfordring at få trænet, men hvis du fastholder en god træningsrutine, vil det hjælpe dig med at holde vinterdepressionen stangen og stå skarpt til foråret og sommeren. Husk at sætte realistiske mål, lytte til din krop og være god mod dig selv på de dage, hvor du kæmper med det. 

Hvis du fryser og giver op bare ved tanken om at træne udendørs om vinteren, så find din nærmeste PureGym her.