Gå til hovedindhold

Inspiration

Knælende dorsalfleksion: Træn din ankelmobilitet

Hvad er knælende dorsalfleksion?

Kneeling dorsiflexion – på dansk knælende dorsalfleksion – er en mobilitetsøvelse for ankelleddet. Dorsalfleksion er den ankelbevægelse, hvor du bøjer leddet, så tæerne bringes tættere på skinnebenet. Knælende dorsalfleksion er især gavnlig for dem, der oplever stive ankler. Et typisk tegn herpå er, at hælene løfter sig fra gulvet, når du sætter dig ned i en squat.

Stive ankler kan opstå af flere årsager og er typisk et resultat af, at anklens mange funktioner ikke er blevet ordentligt benyttet gennem længere tid. Det kan for eksempel skyldes en stillesiddende livsstil med begrænset bevægelse eller ensidig træning, der ikke inkluderer tilstrækkelig ankelfleksibilitet.

 

Sådan udfører du knælende dorsalfleksion

For at udføre kneeling dorsiflexion med korrekt teknik skal du følge disse trin:

  1. Knæl på en måtte, og sæt den ene fod foran dig.
  2. Den forreste fod skal placeres lige under knæet, så der til at starte med er en lige linje fra knæet og ned til hælen.
  3. Tag en dyb indånding, læg hænderne på knæet, og læn dig langsomt frem mod det forreste ben, så knæet bevæger sig frem over foden i en lige linje. Sørg for, at hælen hele tiden har kontakt til gulvet.
  4. Når knæet ikke kan komme længere frem, holdes positionen i et par sekunder, inden du bevæger dig tilbage til udgangspositionen.
  5. Gentag bevægelsen 8-12 gange på hvert ben, og læg forsigtigt mere og mere vægt på det forreste ben, så knæet gradvist kommer længere frem over foden.

 

Sådan træner du dorsalfleksion stående

Hvis du har problemer med at komme ned på knæene, kan øvelsen også let laves stående. Her skal du følge disse trin:

  • Stil dig med fødderne fladt på gulvet et par centimeter fra en væg.
  • Hold hælen i gulvet, og skub knæet ud over tæerne, indtil det rammer væggen.
  • Hvis du uden problemer kan ramme væggen med knæet, skubber du foden lidt længere væk fra væggen, indtil det bliver mere udfordrende at nå væggen med knæet.

 

Fordele ved at træne din ankelmobilitet

At sætte tid af til at træne din ankelmobilitet bringer en række fordele med sig – både i forbindelse med din træningsrutine og dit generelle velvære. God ankelmobilitet gør det muligt for kroppen at generere mere kraft og forbedrer stabiliteten, hvilket er afgørende for mange sportsgrene og styrketræningsøvelser. Det er især øvelser som squat, dødløft og hop, der vil profitere af øget ankelmobilitet.  

En optimal ankelmobilitet reducerer desuden risikoen for skader, smerter og stivhed. Musklerne omkring din ankel har bedre evne til at støtte og stabilisere leddet, hvilket er afgørende, når anklen udsættes for betydelig belastning under aktiviteter som gang og løb. Ved at prioritere træning af dine ankler skaber du en solid base for din fysiske aktivitet og minimerer potentielle risici for skader.