Gå til hovedindhold

Inspiration

EN BEGYNDERGUIDE TIL TRÆNINGSSLANG

At starte i et træningscenter kan være en spændende, men også lidt nervepirrende oplevelse. Der er rigtig mange fordele ved at begynde at træne, men der også meget at lære – lige fra hvilke øvelser, der er bedst for at nå dine mål, til hvor lang tid ad gangen, man egentlig skal træne.

Der er også en hel masse træningsudtryk og slang, som de andre i træningscentret bruger. Det kan lyde som et nyt og fremmed sprog, når du starter. Men hvis du ved, hvad de forskellige træningsudtryk betyder, bliver det også meget nemmere at forstå de gode råd, du får, både i centret og online. Derfor har vi lavet en ordbog over de mest almindelige træningsudtryk og slangord her.

 

ORDBORG OVER TRÆNINGSUDTRYK OG SLANG

AMRAP

AMRAP er en forkortelse af "As Many Rounds As Possible". Her handler det om at se, hvor mange omgange af nogle givne øvelser man kan nå at udfører inden for en fastsat tidsramme.
AMRAP kan også stå for ”As Many Reps As Possible”. Her handler det om at se, hvor mange gentagelser man kan nå at udføre inden for en given tidsramme.
 

BB

BB er en forkortelse for "Barbell". Barbell betyder ”stang”. Når en øvelse f.eks. er angivet som Barbell Squat, betyder det dermed, at man skal udføre en squat med en stang som udstyr.


Cutting & Bulking

Cutting og bulking er to forskellige trænings- og kosttilgange, der bruges til at opnå henholdsvis fedttab og muskelopbygning. I cutting vil ens kost og træning være med henblik på at være i kalorieunderskud. I bulking vil fokus være at komme i et kalorieoverskud.


DB

DB er en forkortelse for "Dumbell". Dumbell betyder ”håndvægt”. Når en øvelse er angivet som f.eks. Dumbell Shoulder Press, betyder det dermed, at man skal udføre et skulderpres med et sæt håndvægte som ens belastning.


Drop Set

Drop set er en træningsmetode til at udtrætte ens muskler. Her reducerer man vægten, efterhånden som man bliver træt, så man kan forsætte med at udføre gentagelser.


Elevated

Elevated er en øvelse, hvor man har hævet en kropsdel fra gulvet. Ofte bruges ”Elevated” ved etbenet øvelser, hvor man enten hæver der forreste eller bageste ben for at øge sværhedsgraden af øvelsen.


EMOTM

EMOTM er en forkortelse af "Every Minute On The Minute" og handler om, at man udfører et givent antal gentagelser af en bestemt øvelse inden for et minut og bruger resten af tiden til at hvile. Når der starter et nyt minut, påbegynder man øvelsen igen.


EZ Bar

EZ Bar er en bøjet vægtstang, som kan gøre det mere komfortabelt at holde på og træne med.


Intra Workout

Intra Workout er et kosttilskud, der typisk indtages under træning for at forbedre ydeevnen og opretholde energiniveauet. Indholdet kan variere fra produkt til produkt, men kan omfatte aminosyrer, kreatin, elektrolytter og kulhydrater.


Isolationsøvelse

En isolationsøvelse er en træningsøvelse, hvor der kun er et led, der er i bevægelse. Et eksempel på en isolationsøvelse kunne være en ”Biceps Curl”, hvor den eneste opgave er at bukke og strække albueleddet. Isolationøvelser fokuserer på at træne en specifik muskelgruppe, hvorimod flerledsøvelser - som eksempelvis squat - arbejder med flere forskellige muskelgrupper. 


Kreatin

Kreatin er et naturligt stof, der findes i vores krop. Indtager man animalske fødevare, vil man også få tilført kreatin. Kreatin hjælper med at øge energiproduktionen i musklerne under træning. Kreatin kan fås som et kosttilskud og kan føre til øget styrket og muskelvækst.


PB/PR

PB og PR er forkortelser for henholdsvis "Personligt Bedste" og "Personlig Rekord". Dette refererer til ens bedste præstation i en given øvelse. Ofte omtaler man ens PR i kilo: ”Min PR i squat er 50kg for 5 gentagelser.”


Pre Workout

Pre Workout er et produkt, der typisk indtages inden træning for at øge energiniveauet og fokus under træningen. Pre Workout-produkter kan enten fås i pulverform, hvor man selv blander det op med vand, eller som en færdigblandet drik, der er lige til at indtage. Pre Workout-produkter indeholder oftest koffein, kreatin og/eller kulhydrater. Dette varierer fra produkt til produkt. 


Proteinpulver

Proteinpulver er et kosttilskud, der typisk indtages efter træning for at hjælpe med at dække ens behov for protein. Protein hjælper blandt andet med at opbygge muskelmasse og forbedre restitutionen efter træning.


Reps

Reps er en forkortelse for "repetitions", som betyder gentagelser. Reps er antallet af gentagelser, man skal udføre af en øvelse.


Set

Set er et sæt, men kan også oversættes til en serie eller omgang. Her betyder det, at når man har lavet række gentagelser af en øvelse og er færdig, så har man udført et sæt. Efter et sæt holder man en pause.


Tabata

Tabata er en træningsform, hvor man bruger korte, intensive intervaller af træning efterfulgt af korte perioder med hvile. Ofte udføres øvelserne i intervaller af 20 sekunder, hvorefter man holder 10 sekunders pause. Dette gentages i otte intervaller – i alt fire minutter.


YGIG

YGIG står for "You Go, I Go". Her handler det om, at to personer skiftevis udfører en øvelse. Når den ene person udfører øvelsen, hviler den anden.