Gå til hovedindhold

Inspiration

Alt du skal vide om jumping jacks

Hvad er jumping jacks?

Jumping jacks – også kendt som sprællemænd – er en effektiv øvelse for hele kroppen, der forbedrer din kardiovaskulære sundhed og koordination. Øvelsen giver hurtigt en høj puls, og den er brugbar for personer på alle træningsniveauer. Ved at bevæge både arme og ben er jumping jacks en god metode til at opvarme kroppen inden mere specifik træning. Den kan også integreres som en del af et bredere træningsprogram.

Øvelsen er praktisk, da den både kan udføres i fitnesscentret og i hjemmet, og du har ikke brug for meget plads for at kunne udføre den. Jumping jacks passer perfekt ind i cirkeltræningsrutiner og fungerer godt i supersæt for at holde intensiteten høj. De kan også indgå som en del af en konkurrence, hvor du kan udfordre din makker og se, hvem der kan lave flest inden for eksempelvis et minut. Jumping jacks er også en effektiv måde at afslutte en træningssession på, så du sikrer, at du afslutter din træning med en høj puls.

 

Sådan laver du jumping jacks

Jumping jacks består af få steps. Følg disse trin, og få helt styr på udførelsen af øvelsen, inden du går i gang:

  1. Stå oprejst med dine fødder samlet og armene ned langs siden af kroppen. Hold ryggen lige og blikket fremad.
  2. Udfør et hop, mens du spreder dine ben til lidt bredere end skulderbredde. Samtidig med at du spreder benene, løfter du dine arme ud til siden og op over hovedet. Dine håndflader skal vende ind mod hinanden, og hænderne skal røre let ved hinanden eller være tæt på at røre ved hinanden over hovedet.
  3. Hop igen, og bring samtidig dine ben sammen og arme ned langs siden af din krop. Vend tilbage til din oprindelige stående position med fødderne samlet og armene ned langs siden.
  4. Fortsæt med at skifte mellem at sprede ben og arme og derefter bringe dem sammen igen i et jævnt og kontrolleret tempo. Fokusér på at holde en rytmisk bevægelse, og sørg for at trække vejret jævnt igennem øvelsen.

Gode tips til jumping jacks

For at få mest muligt ud af dine jumping jacks kan du integrere dem i din træning på forskellige måder.

At lave 10-15 jumping jacks i hvert sæt er en effektiv måde hurtigt at få pulsen op. 10-15 gentagelser hjælper med at øge hjertefrekvensen og forbedre kardiovaskulær sundhed, samtidig med at det styrker musklerne i ben, arme og core. Det giver også en passende udfordring for koordination og udholdenhed uden at overbelaste kroppen.

Hvis du synes, det er sjovt med en udfordring, kan du prøve at se, hvor mange jumping jacks du kan lave på 30 sekunder. Holder du fast i øvelsen og får den integreret som en fast del af træningen, kan du prøve at vende tilbage til øvelsen en måned senere, og se om du kan slå din rekord på 30-sekunders-testen.

Du kan også vælge at tage jumping jacks til næste niveau, hvor de er endnu hårdere at udføre. Hop så højt, du kan, og maksimér effektiviteten af bentræningen i jumping jacks. Det vil øge din eksplosivitet i benene.

 

Fordelene ved jumping jacks

En vigtig fordel ved jumping jacks er den kognitive stimulering, de tilbyder. Koordinationen, der kræves for at synkronisere bevægelsen af arme og ben, hjælper med at holde hjernen skarp. Denne form for mental og fysisk multitasking udfordrer de neurale forbindelser, hvilket kan forbedre reaktionstid og koordinering.

Desuden aktiveres mange muskelgrupper i både overkrop og underkrop på én gang, hvilket maksimerer effektiviteten af træningstiden. Du kan altså få meget ud af kort tids træning. Alt i alt er jumping jacks en effektiv øvelse for både krop og sind, der tilbyder en sjov måde at være aktiv på.