Gå til hovedindhold

Inspiration

Verdensmesterens råd: Find en træningsmakker

Emma Aastrand Jørgensen har vundet guld ved VM og EM, og sølv og bronze til OL i Brasilien og bronze til OL i Tokyo. Hun bruger cirka 20 timer om ugen på træning fordelt på to træningspas om dagen. Hun synes, det er fedt at kunne bruge vores centre rundt om i landet

- Der ligger et center 5 minutter fra mig, og det gør, at det er nemt og overskueligt at tage op og få trænet – også på de dage, hvor jeg ikke synes, det er så sjovt. Det er fedt at komme ud og opleve nogle af de andre centre og se, hvordan de ser ud. Det giver mig en god motivation for at få holdt min træning ved lige – specielt i min off season. Det at komme ud et andet sted og prøve at træne andre steder i stedet for det samme sted hver dag, det giver rigtig meget, fortæller hun.

- Vigtigheden i styrketræning for kajakroere er ret essentiel, fordi det handler om at have en stærk ryg, stærke arme, stærkt bryst og en stærk core. Det er rigtig vigtigt, fordi det handler rigtig meget om koordination i kajakken. Så det at lave nogle styrkeøvelser, som træner både ryg og core, det gavner mig rigtig meget som kajakroer. 

Træningen består typisk af to træningspas om dagen, og det varierer, hvad hun træner alt afhængigt af sæson
- Om vinteren er det blandt andet at sidde på et kajak-ergometer, at svømme og styrketræne. Og så har vi også lidt løb. Om sommeren er vi rigtig meget på vandet, og det er to gange stort set hver dag. Udover det har vi også styrketræning og lidt løb. Men det er mest for restitution.

Hun startede med at ro kajak i Maribo Kajakklub i 2005, da hun var 9 år gammel. Hun har allerede vundet meget, men der er ét mål, som stadig ikke er nået
- Min største drøm er at vinde OL-guld. Og jeg vil rigtig gerne gøre det i Paris i 2024. Det at vinde motiverer mig rigtig meget. 
 

Træning og sejre er motivation

Men der er ikke mange konkurrencer i kajaksporten, så hun skal også finde motivationen i noget andet end at vinde, og her spiller selve træningen ind for kajakroeren

- Jeg synes, det er fedt at træne hårdt. Den følelse man har efter, man har trænet. Det giver adrenalin, det giver noget sus i kroppen og en fed følelse. Det, synes jeg, er meget motiverende. 

Emma Aastrand Jørgensen er en del af det danske kajak-elitecenter, hvor hun træner med landsholdet. Her arbejder de som hold for at gøre hinanden bedre, men

- Vi er der også for at gøre os selv gode. Man skal være egoistisk i min sport, man skal tage noget valg, som er bedst for én selv. For jeg vil jo gerne være den bedste i Danmark. Ja, jeg vil gerne være den bedste i verden. 

- Og jeg kan godt lide den egoistiske del i kajaksporten. Det er mig, der vinder. Det er mig, der taber. Jeg kan ikke skyde skylden på nogle andre. Det er mine fejl – og det er mine glæder. Det er mit eget pres, det er mine egne forventninger til at lave gode resultater. Dét kan jeg sindssygt godt lide. Det giver noget ansvar, forklarer Emma Aastrand Jørgensen. 

Men selvom hun er glad for, hun er sig selv i kajakken, så sætter hun stor pris på at have nogle at træne med, og hun træner også med sin veninde. Hendes råd til vores medlemmer er derfor også:

- Hvis du ikke kan lige at træne alene, så træn sammen med en anden. Find en træningsmakker: tag din mor, din søster, din ven med og få trænet sammen. Pres hinanden og gør noget, I synes er sjovt. Det hjælper altid. 
 

Faktaboks

  • Emma Aastrand Jørgensen
  • 26 år
  • Kajakroer
  • Uddannet bygningsmaler og idrætslærer
  • Topfart: 20,2 km/t
  • Største drøm: At vinde OL-guld i Paris 2024
  • Verdens- og europamester