Gå til hovedindhold

Inspiration

Fra spinningcyklen til verdensmester

Camilla Pedersen er tidligere verdensmester på langdistancen i triatlon. Hun har i mange år tilhørt triatlon-verdenseliten. I 2021 blev hun mor for første gang, og fire måneder senere stod hun med en EM-bronzemedalje om halsen. Og d. 23. august 2022 blev hun mor endnu en gang. Camilla Pedersen er gjort af et helt særligt stof. 

- Jeg ville ikke være den samme person, hvis jeg ikke fik lov til at træne. Det var en af mine største udfordringer, da jeg havde en ulykke for snart 9 år siden, hvor jeg fik at vide, jeg skulle sidde i en kørestol. Så ville mit liv ligesom være taget fra mig, fortæller Camilla Pedersen.

Den 3. september 2013 var Camilla Pedersen ude for en alvorlig ulykke, der sendte hende i kunstig koma i 19 dage. Hun brækkede hoften, pådrog sig kraniebrud og havde kritiske indre blødninger. Der skulle to operationer til for at redde hendes liv. 

- Jeg ville bare tilbage til den Camilla, som folk kendte. Det var den her aktive, energiske person, som var glad. Og det ville jeg bare ikke være, hvis jeg ikke kom til at træne. Jeg prøvede at komme ud af den kørestol så mange gange. Og væltede lige så mange gange. Det kan ikke tælles, hvor mange gange det skete. Men jeg rejste mig op igen og igen og igen. Jeg havde viljen til, at det skulle lykkes.

Og lykkedes gjorde det. Ét år efter sin ulykke vandt hun VM i langdistance i triatlon i tiden 5 timer, 43 minutter og 31 sekunder for de 4 km svømning, 120 km cykling og 20 km løb. Det var godt fire minutter hurtigere end nummer 2. 

STARTEDE SOM SPINNINGINSTRUKTØR

- Det var spinning, der lærte mig at cykle. Da jeg startede med triatlon, havde jeg aldrig siddet på en racercykel. Men jeg havde siddet på en spinningcykel i rigtig mange timer.

Udover at sidde på en cykel i fitnesscentret, underviste Camilla også i BodyPump, BodyAttack og boksning. 

- Da jeg startede som professionel triatlet, fortsatte jeg som instruktør med både spinning, BodyPump og BodyAttack flere gange om ugen ved siden af triatlon-træningen. Men det var virkelig godt for mig, og jeg tror også, det var derfor, det gik så hurtigt.

Blot ét år efter Camilla Pedersen startede som professionel, vandt hun EM på langdistancen. 

I dag bruger Camilla stadig spinning meget. For efter hun er blevet mor, bliver hun nødt til at prioritere sin tid benhårdt. 

- Hvis jeg ikke har tid til at cykle lange ture, så prioriterer jeg korte og hårde ture i form af spinning. Det er kort, men meget effektivt.”

STYRKETRÆNING ER VIGTIG

Selvom Camilla Pedersen indtil for nylig var gravid med sin yngste søn og i forvejen var mor, så er det ikke, fordi hun ikke træner. Hun træner 5-6 gange om ugen – i alt omkring 25 timer. 

- Jeg bliver en bedre Camilla af at træne. Jeg bliver en gladere person. Det er bare vigtigt for mig, at jeg kan mærke, at jeg træner og får brugt min krop. Det gør mig glad.

Det er ikke kun svømning, løb og cykling, den tidligere verdensmester træner. Hun styrketræner også ved siden af. 

- Jeg laver især coretræning. Det er bare så vigtigt. Det er der rigtig mange, der tager fejl af. Man glemmer lidt, at det ikke er nok kun at løbe, hvis du skal blive bedre til det.

Der er også andre legoklodser, du skal bygge med, hvis du skal have det bedste resultat.

Kroppen er klog. Den lærer hurtigt nogle rutiner, man gør, og den tænker kun på overlevelse. Så hvis man laver det samme styrketræning altid, så vil kroppen lære den rutine, man har bygget op, og dermed ikke få samme effekt ud af det, og så bliver man ikke bedre. Derfor er det vigtigt, at man ikke kører det samme styrketræningsprogram i et år eller længere tid, men at man hele tiden får nye impulser ind. Man skal lave noget andet – noget nyt – hvis man skal have en stærkere og bedre krop.

- Hvis jeg laver det samme altid, vil jeg aldrig blive bedre eller god nok. En af grundene til, jeg kom så hurtigt ind i sporten og på højt niveau, var, at jeg havde spinningtimer ved siden af, som var korte og hårde, og så havde jeg de lange cykelture med længere intervaller. Og dét – kombineret med styrketræning og alt det andet – gjorde, at jeg kom så hurtigt ind i sporten, fortæller Camilla Pedersen. 

Det er også godt som forebyggelse af skader at bruge sin krop på forskellige måder. På den måde vænner man sine led og muskler til forskellige øvelser, og det gør bl.a. ens led stærkere, og man får derfor færre skade.

DET HANDLER OM AT LETTE RØVEN

Camilla Pedersen er lige som alle andre: Det er ikke altid, hun egentlig gider tage ud og træne. 

- Jeg skal også sparke mig selv i røven nogle gange, fordi jeg ikke altid har overskuddet. Men når jeg så er kommet afsted, og det så går godt – ja, så er man jo bare glad for, man kom afsted og gav det et forsøg. Man skal ikke give op på forhånd.

Og derfor er det heller ikke overraskende, hvilken anbefaling Camilla Pedersen har til vores medlemmer:

- Hvis du har et arbejde eller går i skole, hvor du sidder meget ned og har rigtig mange tanker i løbet af dagen. Så er træning faktisk den bedste måde at bearbejde din dag på.

- Selvom man har haft en lang dag, så er det bare at lette røven og komme afsted. Det er så rart, når man først er kommet afsted.

Billeder af Michael Pedersen