Gå til hovedindhold

Inspiration

Ekspertens 5 grunde til, at du skal træne 2 x om ugen i 4 uger

Af Henrik Duer, Træningsfysiolog

Skal du tilbage i den sunde vane, er to ugentlige træninger i fire uger nok til, at du både kan se og mærke en forskel og ikke mindst minde dig om, hvorfor du skal træne. Du skal naturligvis ikke stoppe efter de fire uger men gøre status og finde ud af, om der er noget, du vil ændre på fremadrettet.

1) Det er nemt at overskue

Den bedste motion er den, der bliver gjort. Bliver et program for omfattende kan det være svært at følge i en travl hverdag. Og så er det nemt at miste motivationen, fordi man hele tiden er bagud. Derfor er det enormt vigtigt, at programmet er realistisk at gennemføre men samtidig ambitiøst nok til, at det giver en effekt. Det vigtigste er, at du kommer i gang. Du kan altid bygge på som tiden går. 

2) Den første gevinst kommer efter 10 min

Det er ikke kun fysikken, som forbedres af træning. Det mentale velbefindende bliver også bedre. Allerede kort tid inde i din træning, vil du kunne mærke effekten af endorfinerne (kroppens eget lykkehormon) i din hjerne. Derudover føler mange også, at de får koblet af fra en travl hverdag. Efter træningen er du stadig ramt af suset og har en dejlig fornemmelse i hele kroppen, som du vil opleve er værd at se frem til. Dertil kommer en god samvittighed.
 

3) Du bliver stærkere

Er styrketræning en del af dit program, vil du hurtigt opleve at din styrke går frem. Det skyldes først og fremmest, at dit nervesystem bliver bedre til at aktivere musklerne. Derudover vil der i løbet af de fire uger også komme lidt muskelmasse på, typisk 0,5-1 kg. Er du kvinde, er du nok tættere på de 0,5 kg end på de 1 kg, men der er stor individuel forskel på hvor meget man responderer på styrketræningen. Det gælder både for mænd og kvinder. 

4) Konditionen

Konditionstræning to gange om ugen i fire uger vil for en utrænet give en mærkbar fremgang i konditionen. Hjertet vil bl.a. blive bedre til at pumpe mere blod ud pr. slag, hvilket gør, at du kan præstere bedre, forbrænde flere kalorier og få en lavere hvilepuls.

5) Din sundhed vil også takke dig

Ikke nok med at din fysiske form og mentale velbefindende bliver bedre, så kan fire ugers træning også være med til bl.a. at forbedre dit blodsukkerniveau, kolesteroltal og blodtryk.
 

Derfor skal du teste dig selv

Test dig selv i begyndelsen og igen efter fire uger, så du kan se, hvor meget du har rykket dig. Der findes mange forskellige tests inden for både konditions- og styrketræning. En meget simpel konditionstest er at teste, hvor langt du kan komme på 3 min. når du starter og igen efter fire uger. En tilsvarende nem styrketest ville være at finde den vægt, du lige nøjagtigt kan tage 12-15 gentagelser med af en given øvelse. Noter vægten og se hvor mange gentagelser, du kan tage, når de første fire uger er gået. Husk god opvarmning inden testene og test kun i øvelser, som du er tryg ved og som er i dit program. I vores app kan du finde og følge et træningsprogram, der er skræddersyet til dig og dine mål.

God træning.