Gå til hovedindhold

Inspiration

6 sunde vaner, du skal prøve i år

Føler du dig umotiveret? Her er nogle simple vaner, du kan prøve i år.

Når du har travlt i livet, kan det være svært at finde motivationen til at holde sig aktiv. Men bare rolig, ikke alt er tabt. Vi er her for at hjælpe dig med 6 enkle sunde vaner, der kan kickstarte en gladere og sundere dig.

1. Drik mere vand

Vidste du, at ca. 60 % af menneskekroppen består af vand, og at det er afgørende for mange kropsfunktioner? Når man ser sådan på det, er det ikke overraskende, at hydrering er så vigtigt - men det kan være svært at efterleve.

At drikke nok vand hjælper ikke kun vores hjernefunktion, nyrefunktion og fordøjelse, det kan også forbedre din træning med at forebygge kramper og nedbringe risikoen for svimmelhed under træningen.

Det anbefales at drikke 6 til 8 glas vand om dagen for at erstatte det normale vandtab. Men faktorer som hvor meget du træner (især hvis du sveder!) og klimaet i dit land kan øge mængden af væske, du har brug for til at holde dig hydreret.


Drikker du nok vand i løbet af dagen? Det er en simpel vane, som vi alle kan forbedre ved at sørge for, at vi har adgang til vand, uanset hvor vi er. Hvis du har en genanvendelig vandflaske ved hånden, får du lyst til at drikke mere i løbet af dagen i stedet for kun at gribe ud efter den, når du bliver dehydreret.

 

2. Få 6-8 timers søvn hver nat

Søvn er et stærkt redskab, og det anbefales, at du stræber efter at få 6 til 8 timers kvalitetssøvn pr. nat. Søvn hjælper ikke kun med at forbedre din hjernefunktion og mindske stress, men den har også mange fordele for din fitnessrejse.

Kvalitetssøvn kan hjælpe med at forbedre muskelrestitutionen gennem frigivelse af humant væksthormon (HGH) og kan også hjælpe med at kontrollere vægten gennem regulering af leptin og ghrelin - de hormoner, der signalerer, hvornår du føler dig mæt eller sulten.

Hvorfor ikke starte en søvndagbog i år? At spore din søvn kan være en praktisk måde at blive opmærksom på mønstre som f.eks. problemer med at falde i søvn efter en stressende arbejdsdag og kan være med til at fremhæve områder, som du måske skal gøre noget ved. Det kan også være en god vane at skabe en rutine ved sengetid, der hjælper dig med at sove og få det bedre. At slukke for elektroniske apparater før sengetid og lytte til søvnmeditation er to måder, du kan forbedre din sengetidsrutine på.

 

3. Planlæg dine måltider

Hvis du bruger lidt tid på at planlægge ugens måltider, kan det være en hjælp til ikke bare at holde sig på sporet, men også være med til at minimere madspild. Tænk på det som at planlægge din arbejdsuge eller dit træningsprogram - med lidt ekstra planlægning kommer man langt.

Hvis vi har sund, nærende mad og snacks ved hånden, er det meget lettere at spise godt, end hvis vi overlader det til tilfældighederne. Når vi er sultne, er det langt mindre sandsynligt, at vi træffer et sundt valg, så hvis du har planlagt måltiderne, kan du spise velsmagende og nærende mad, som hjælper dig med at nå dine mål.

En anden god vane er at lave dobbelt op på opskrifter - du laver noget lækkert til aftensmad og laver det dobbelte. På den måde har du lækre og nærende rester til frokost næste dag. Tænk over det, når du planlægger ugens måltider, så vil du snart opdage, at du spiser bedre og sparer tid på madlavningen!

 

4. Bevæg dig mere

At opbygge en vane med at bevæge sig mere behøver ikke at handle om at vandre op ad et bjerg, gå i fitnesscenter fem dage om ugen eller gå 30 km om dagen. Du kan starte med blot at træffe bedre valg, når du bevæger dig, for at øge din Non-Exercise Activity Thermogenesis, også kendt som NEAT.
NEAT refererer til den energi, du bruger (forbrændte kalorier) på alt, hvad du gør, som ikke er søvn, spisning eller motion. Det kan være ting som at gå til indkøb, gøre rent i huset, gå ud i køkkenet for at spise frokost eller tage trappen i stedet for elevatoren.

Disse små bevægelser er alle med til at øge kroppens kalorieforbrænding, så hvis dit mål er at forbedre din kondition eller tabe dig, hvorfor så ikke prøve at lave nogle små ændringer i år. Alt tæller og vil gøre hele forskellen i forhold til dine sundheds- og fitnessmål!

 

5. Prioriter hvile og restitution

Uanset hvor aktiv du er, er det stadig vigtigt at prioritere hvile og restitution. Hviledage restituerer din krop og forhindrer dig i at brænde ud. I det lange løb betyder det, at du kan træne hårdere og præstere bedre. Så det er en win-win-situation, hvis du vil opbygge sunde vaner, der varer ved.

Husk, at der er en hårfin balance mellem at være dedikeret til at nå sine mål og ignorere kroppens signaler om at sætte tempoet ned. Så tænk på at planlægge dine hviledage på samme måde som dine træningspas, og lyt til din krop, når den 

 

6. Sæt dine mål for ugen

Hvis du planlægger og forbereder din uge, er der større sandsynlighed for, at du får det gjort. En plan er i bund og grund en forpligtelse til at handle og hjælper dig med at se en klar vej for at nå dine mål. Det gør det meget nemmere at motivere sig selv, når man fysisk kan se, hvad man skal nå den dag, og hvordan det vil bringe dig et skridt nærmere målet.

Hvorfor ikke prøve at sætte nogle mål i denne uge? Det kan være ting som at træne 4 gange om ugen eller drikke 8 glas vand om dagen. Det vigtige ved at sætte sig et mål er at gøre det målbart. På den måde kan du tydeligt følge dine fremskridt og se, hvor langt du har tilbage.

Det kan også være meget praktisk at have nogen til at holde dig ansvarlig. Det er også en god måde at gøre dine mål til virkelighed på, hvis du har en helsekammerat - at have nogen, der går igennem det samme, er med til at holde dig motiveret og ansvarlig, og det er mere sandsynligt, at du holder fast i det.

Klar til at gå i fitnesscenteret? Så find et PUREGYM NÆR DIG, og arbejd på at opbygge den livsstil i dag! Hvilke andre sunde vaner anbefaler du, eller vil du prøve i år?